separate
Lestarikan Budaya dan Bahasa Daerah Cirebon Dengan mengeksplorasi Kekayaan Ragam Budaya Cirebon
banner ad
logo
yudi sayidi, S.PdI,_smpn1awn.blogspot.com

Arane Gegodongan _ Wiwitan lan sejabane



Arane Wit lan Godhong

  • Arare godhong / Daun :

  1. Godhong aren : dliring
  2. Godhong asem : sinom
  3. Godhong cocor bebek : tiba urip
  4. Godhong dhadhap : tawa
  5. Godhong gebang : kajang
  6. Godhong gedhang enom : pupus
  7. Godhong gedhang tua : ujungan
  8. Godhong gedhang garing : klaras
  9. Godhong jambe : procot, dedel
  10. Godhong jarak : bledheg
  11. Godhong jarak kebo : lomah – lamah
  12. Godhong jati : jompong
  13. Godhong kates : gampleng
  14. Godhong kacang brol : rending
  15. Godhong kacang lanjaran : lembayung
  16. Godhong kecipir : cethethet
  17. Godhong kemladheyan : kumuda
  18. Godhong kelor : sewu ( limaran )
  19. Godhong kluwi : kleyang
  20. Godhong krambi enom : janur
  21. Godhong krambil tuwa : blarak
  22. Godhong lempuyang : lirih
  23. Godhong Lombok : sabrang
  24. Godhong mlinjo : eso
  25. Godhong pari : damen
  26. Godhong pring : elarmanyura
  27. Godhong randu : baladewa
  28. Godhong semangka : gudha
  29. Godhong siwalan : lontar
  30. Godhong tales ( kimpul ) : lumbu
  31. Godhong tebu garing : rapak
  32. Godhong tebu teles : momol
  33. Godhong tela : jlegor
  34. Godhong turi : pethuk, sampar  angin
  35. Godhong waluh : lomah – lamah
  36. Godhong widara putih : trawas
  37. Godhong wuni : major
  • Arane wit / Pohon :

  1. Wit aren : ruyung
  2. Wit gedhang : debog
  3. Wit jagung : tebon
  4. Wit jambe : pucang
  5. Wit jati enom : janggelan
  6. Wit kacang : rending
  7. Wit kaput : randhu
  8. Wit kolang – kaling : aren
  9. Wit krambil : glugu
  10. Wit mlinjo : so, bego
  11. Wit pari : damen
  12. Wit pohung : bonggol
  13. Wit pring enom : bung
  14. Wit pring tua : bungkilan
  15. Wit siwalan : tal bogor
  16. Wit tela : lung
  17.  Wit Aren = Ruyung
    Wit Gedhang = Debog
    Wit Jagung = Tebon
    Wit Jambe = Pucang
    Wit Kacanga = rendeng
    Wit kapuk = Randhu
    Wit Krambil = Glugu

    Wit Mlinjo = So, Bego
  18.   Arane Anak kewan ning ngisor ukara iki

    Anak Ayam - Kuthuk
    Anak Babi - Gembluk
    Anak Bandeng - nener
    Anak Bebek - Meri
    Anak Bulus - Ketul
    Anak Cecak - Sawiyah
    Anak Cacing - Lur
    Anak Celeng - Genjik
    Anak Gajah - Bledug
  19.  

    Jenenge Papan Panggonan

    kamus bahasa jawa
    Alun-alun = Palemahan jembar ing setengahing kutha
    Babadan = Palemahan sing wes dibabadi
    Bangsal = Omah gedhe kanggo pasamuwan
    Bong = Kuburan cina
    Cakruk = Omah jaga ing pinggir jalan
    Endhong = Wadhah panah
    Grobog = Kothaan kanggo nyimpen panganan
    Gubug = Omah cilik ing sawah kanggo tunggu manuk
    Jun = Wadhah banyu kanggo ngangsu
    Kabupaten = daleme bupati
  20.  

    Candrane Perangan Awak

    kata basa jawa
    Alise nanggal sepisan
    Asthane nggendhewa gadhing
    Athi-athine ngundup turi
    Bathuke nyela cendhani
    Bokonge manjang ilang
    Cahyane sumunar
    Drijine mucuk eri
    Idepe tumenga tawang
    Irunge ngudhup mlathi
    Lambene nyigar jambe
    Mripate blalak  blalak
  21.  

    arane kembang

    pidato jawa
    kembang aren                                  - diarani : dangu
    kembang blimbing                            - diarani : maya
    kembang blutru                                - diarani : motro
    kembang cengkeh                            - diarani : polong
    kembang cubung                              - diarani : torong
    kembang dhandhap                          - diarani : celung
    kembang duren                                - diarani : dlongop
    kembang ganyong                            - diarani : puspanyindra
    kembang garut                                 - diarani : grameng
    kembang gebang                              - diarani : krandhing
    kembang gedhang                            - diarani : ontong (tuntut )
    kembang gembili                              - diarani : seneng 
  22.  Woh Aren = Kolang kaling
    Woh Bengkowang = Besusu
    Woh Cengkeh = Polong
    Woh Gebang = Krandhing
    Woh Gembili = Katak
    Woh Jati = Janggleng
    Woh Kanthil = Gandhek
    Woh Kelor = Klenthang

    Woh Kesambi = Kecacil
    Woh Kluwek = Pocung

  23. Jenenge Pagawean

    kamus bahasa jawa
    Algojo = Tukang midana mati
    Babu = rewange bale saomah
    Bakul = wong sing gaweane dodolan
    Begal = Wong sing gaweane ngrebut barange wong
    Blantik = Bakul kewan rajakaya
    Carik = juru tulis ing kalurahan
    Dhalang = wong sing gaweane nglakoake lan crita wayang
    Emban = tukang momong bocah

    Empu = tukang gawe keris
    Guru = wong sing gaweane mulang
    Juragan = Lurahe pakaryan
    Koki = tukang olah-olah

  24.  

0 komentar:

Poskan Komentar

logo
Copyright © 2012 Basa Cerbon ~ اللغة سيريبون ~ يودى الشريف.
Blogger Template by Clairvo